Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Започнувањето на авантурата на тргување со криптовалути на MEXC е возбудлив потфат кој започнува со директен процес на регистрација и стекнување разбирање за најважните работи на тргувањето. Како водечка глобална размена на криптовалути, MEXC обезбедува платформа погодна за корисниците, погодна и за почетници и за искусни трговци. Овој водич ќе ве води низ секој чекор, гарантирајќи беспрекорно искуство со придружување и нудејќи вредни сознанија за успешните стратегии за тргување со криптовалути.

Како да се регистрирате на MEXC

Како да регистрирате сметка на MEXC со е-пошта или телефонски број

Чекор 1: Регистрација преку веб-локацијата MEXC

Влезете во веб-локацијата MEXC и кликнете [ Најави се/Регистрирај се ] во горниот десен агол за да влезете на страницата за регистрација.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Чекор 2: Внесете го вашиот мобилен телефонски број или адреса на е-пошта и обезбедете валидност на вашиот телефонски број или адреса на е-пошта.

Е-пошта
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Телефонски број
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Чекор 3: Внесете ја вашата лозинка за најавување. За безбедност на вашата сметка, проверете дали вашата лозинка содржи најмалку 10 знаци, вклучувајќи големи букви и еден број.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Чекор 4: Се појавува прозорец за верификација и пополнете го кодот за потврда. Ќе добиете 6-цифрен код за потврда на вашата е-пошта или телефон. (Проверете го полето за отпадоци ако не е примена е-пошта). Потоа, кликнете на копчето [Потврди] .
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Чекор 5: Честитки! Успешно креиравте сметка на MEXC преку е-пошта или телефонски број.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Како да регистрирате сметка на MEXC со Google

Покрај тоа, можете да креирате MEXC сметка преку Google. Ако сакате да го направите тоа, ве молиме следете ги овие чекори:

1. Прво, ќе треба да отидете на почетната страница на MEXC и да кликнете [ Најавете се/Регистрирај се ].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
2. Кликнете на копчето [Google].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
3. Ќе се отвори прозорец за најавување, каде што ќе треба да ја внесете вашата адреса за е-пошта или телефон и да кликнете на „Следно“.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
4. Потоа внесете ја лозинката за вашата сметка на Google и кликнете „Следно“.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
5. Кликнете на „Регистрирај се за нова сметка на MEXC“
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
6. Пополнете ги вашите информации за да креирате нова сметка. Потоа [Регистрирај се].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
7. Завршете го процесот на верификација. Ќе добиете 6-цифрен код за потврда на вашата е-пошта или телефон. Внесете го кодот и кликнете [Потврди].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
8. Честитки! Успешно креиравте сметка на MEXC преку Google.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Како да регистрирате сметка на MEXC со Apple

1. Алтернативно, можете да се регистрирате користејќи Single Sign-On со вашата сметка на Apple со посета на MEXC и кликнување на [ Log In/Sign Up ].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC2. Изберете [Apple], ќе се појави скокачки прозорец и од вас ќе биде побарано да се најавите на MEXC користејќи ја вашата сметка на Apple.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
3. Внесете го вашиот Apple ID и лозинка за да се најавите на MEXC.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
4. Кликнете на „Регистрирај се за нова MEXC сметка“
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
5. Пополнете ги вашите информации за да креирате нова сметка. Потоа [Регистрирај се].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
6. Ќе добиете 6-цифрен код за потврда во вашата е-пошта или телефон. Внесете го кодот и кликнете [Потврди].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
7. Честитки! Успешно креиравте сметка на MEXC преку Apple.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Како да регистрирате сметка на MEXC со Telegram

1. Можете исто така да се регистрирате користејќи ја вашата сметка на Telegram со посета на MEXC и кликнување на [ Најави/Регистрирај се ].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
2. Изберете [Telegram], ќе се појави скокачки прозорец и од вас ќе биде побарано да се најавите на MEXC користејќи ја вашата сметка на Telegram.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
3. Внесете го вашиот телефонски број за да се најавите на MEXC.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
4. Барањето ќе го добиете во Telegram. Потврдете го тоа барање.

5. Прифатете го барањето на веб-страницата на MEXC.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
6. Кликнете на „Регистрирај се за нова MEXC сметка“
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
7. Пополнете ги вашите информации за да креирате нова сметка. Потоа [Регистрирај се].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
8. Ќе добиете 6-цифрен код за потврда во вашата е-пошта или телефон. Внесете го кодот и кликнете [Потврди].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
9. Честитки! Успешно креиравте сметка на MEXC преку Telegram.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Како да регистрирате сметка на апликацијата MEXC

Можете да се регистрирате за сметка на MEXC со вашата адреса на е-пошта, телефонски број или вашата сметка на Apple/Google/Telegram на апликацијата MEXC лесно со неколку допири.


Чекор 1: Преземете и инсталирајте ја апликацијата MEXC

 • Посетете ја App Store (за iOS) или Google Play Store (за Android) на вашиот мобилен уред.
 • Пребарајте „MEXC“ во продавницата и преземете ја апликацијата MEXC.
 • Инсталирајте ја апликацијата на вашиот уред.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Чекор 2: Отворете ја апликацијата MEXC

 • Лоцирајте ја иконата на апликацијата MEXC на почетниот екран на вашиот уред или во менито со апликации.
 • Допрете на иконата за да ја отворите апликацијата MEXC.

Чекор 3: Пристапете до страницата за најавување

 • Допрете ја горната лева икона, а потоа, ќе најдете опции како „Најави се“. Допрете на оваа опција за да продолжите на страницата за најавување.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Чекор 4: Внесете ги вашите ингеренции

 • Изберете [Email] или [Phone Number] и внесете ја вашата e-mail адреса/телефонски број.
 • Направете сигурна лозинка за вашата сметка на MEXC.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Направете сигурна лозинка за вашата сметка.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Забелешка:
 • Вашата лозинка мора да содржи најмалку 10 знаци, вклучувајќи една голема буква и еден број.

Чекор 5: Потврда (ако е применливо)

 • Ќе добиете 6-цифрен код за потврда на вашата е-пошта или телефон.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Чекор 6: Пристапете до вашата сметка
 • Секоја чест! Успешно креиравте сметка на MEXC.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Или можете да се регистрирате на апликацијата MEXC користејќи Google, Telegram или Apple.

Чекор 1: Изберете [ Apple ], [Google] или [Telegram] . Ќе ви биде побарано да се најавите на MEXC користејќи ги вашите сметки на Apple, Google и Telegram.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Чекор 2: Прегледајте го вашиот Apple ID и кликнете [Продолжи].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Чекор 3: Ресетирајте ја вашата лозинка.
 • Вашата сметка е регистрирана, а ресетирањето на лозинката ќе биде испратено на вашата е-пошта.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Чекор 4: Пристапете до вашата сметка.
 • Секоја чест! Успешно креиравте сметка на MEXC.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)

Не може да се прими СМС код за потврда на MEXC

Ако не можете да го добиете кодот за потврда на СМС на вашиот мобилен телефон, тоа може да се должи на причините наведени подолу. Следете ги соодветните упатства и обидете се повторно да го добиете кодот за потврда.

Причина 1: СМС услугите за мобилни броеви не може да се обезбедат бидејќи MEXC не нуди услуга во вашата земја или регион.

Причина 2: Доколку имате инсталирано безбедносен софтвер на вашиот мобилен телефон, можно е софтверот да ја пресретнал и блокирал СМС-пораката.
 • Решение : отворете го вашиот мобилен безбедносен софтвер и привремено оневозможете го блокирањето, а потоа обидете се повторно да го добиете кодот за потврда.

Причина 3: Проблеми со вашиот мобилен оператор, т.е. застој на портата на SMS или други абнормалности.
 • Решение : Кога портата за СМС на вашиот мобилен оператор е пренатрупана или има абнормалности, тоа може да предизвика одложување или губење на испратените пораки. Контактирајте со вашиот мобилен оператор за да ја потврдите ситуацијата или обидете се повторно подоцна за да го добиете кодот за потврда.

Причина 4: Премногу брзо беа побарани кодови за потврда на СМС.
 • Решение : кликнувањето на копчето за испраќање на СМС-кодот за потврда премногу пати последователно може да влијае на вашата способност да го примате кодот за потврда. Ве молиме почекајте некое време и обидете се повторно подоцна.

Причина 5: Слаб или никаков сигнал на вашата моментална локација.
 • Решение : Ако не можете да примате СМС или имате одложување во примањето СМС, тоа е веројатно поради слаб или никаков сигнал. Обидете се повторно на локација со подобра јачина на сигналот.

Други проблеми:
исклучената мобилна услуга поради недостиг на плаќање, целосно складирање на телефонот, потврдата за СМС означена како спам и други ситуации, исто така, може да ве спречат да добивате кодови за потврда на СМС.

Забелешка:
ако сè уште не можете да добивате кодови за потврда на СМС откако ќе ги пробате горенаведените решенија, можно е да сте го ставиле на црната листа на испраќачот на СМС. Во овој случај, контактирајте ја услугата за корисници преку Интернет за помош.

Што да направите ако не ја добивате е-поштата од MEXC?

Ако не сте ја добиле е-поштата, ве молиме обидете се со следниве методи:
 1. Осигурете се дека сте ја внеле точната адреса на е-пошта кога се регистрирате;
 2. Проверете ја вашата папка за спам или други папки;
 3. Проверете дали е-пораките се испраќаат и примаат правилно на крајот на клиентот за е-пошта;
 4. Обидете се да користите е-пошта од мејнстрим провајдер како што се Gmail и Outlook;
 5. Проверете го вашето сандаче повторно подоцна, бидејќи може да има доцнење на мрежата. Кодот за верификација важи 15 минути;
 6. Ако сè уште не ја примате е-поштата, можеби е блокирана. Од вас ќе се бара рачно да го ставите доменот на е-пошта MEXC пред да се обидете повторно да ја примите е-поштата.

Ве молиме наведете ги следните испраќачи (бела листа на домен за е-пошта):

Бела листа за име на домен:
 • mexc.врска
 • mexc.sg
 • mexc.com

Бела листа за адреса на е-пошта: Забелешка : Откако ќе се завршат поставките за белата листа, почекајте 10 минути пред да се обидете да го примите кодот за потврда на е-поштата, бидејќи може да потрае некое време за да стапи на сила белата листа за одредени даватели на услуги за е-пошта.

Како да се подобри безбедноста на сметката MEXC

1. Поставки за лозинка: Ве молиме поставете сложена и единствена лозинка. За безбедносни цели, погрижете се да користите лозинка со најмалку 10 знаци, вклучувајќи најмалку една голема и мала буква, еден број и еден посебен симбол. Избегнувајте користење очигледни обрасци или информации кои се лесно достапни за другите (на пр. вашето име, адреса на е-пошта, роденден, мобилен број итн.).

 • Формати на лозинки кои не ги препорачуваме: lihua, 123456, 123456abc, test123, abc123
 • Препорачани формати на лозинки: Q@ng3532!, iehig4g@#1, QQWwfe@242!

2. Промена на лозинки: Ви препорачуваме редовно да ја менувате лозинката за да ја подобрите безбедноста на вашата сметка. Најдобро е да ја менувате лозинката на секои три месеци и секој пат да користите сосема друга лозинка. За побезбедно и поудобно управување со лозинка, ви препорачуваме да користите управувач со лозинки како што се „1Password“ или „LastPass“.

 • Покрај тоа, ве молиме чувајте ги вашите лозинки строго доверливи и не ги откривајте на други лица. Персоналот на MEXC никогаш нема да ја побара вашата лозинка под никакви околности.

3. Дво-факторна автентикација (2FA)
Поврзување на Google Authenticator: Google Authenticator е динамична алатка за лозинка лансирана од Google. Од вас се бара да го користите вашиот мобилен телефон за да го скенирате бар-кодот обезбеден од MEXC или да го внесете клучот. Откако ќе се додаде, на секои 30 секунди ќе се генерира важечки 6-цифрен код за автентикација на автентикаторот. По успешно поврзување, треба да го внесете или залепите 6-цифрениот код за автентикација што се прикажува на Google Authenticator секогаш кога ќе се најавите на MEXC.

Поврзување на MEXC Authenticator: може да го преземете и користите MEXC Authenticator на App Store или Google Play за да ја подобрите безбедноста на вашата сметка.

4. Пазете
се од фишинг. Персоналот на MEXC никогаш нема да ве праша за лозинка, СМС или кодови за потврда на е-пошта или шифри на Google Authenticator.

Како да тргувате со крипто на MEXC

Како да тргувате со место на MEXC (веб)

Чекор 1: Најавете се на вашата сметка на MEXC и изберете [Spot].Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Чекор 2: Сега ќе се најдете на интерфејсот на страницата за тргување.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
 1. Пазарна ценаТргување обем на трговски пар за 24 часа.
 2. Прашува (Продава нарачки) книга.
 3. Книга за понуди (Нарачки за купување).
 4. Табела со свеќници и технички показатели.
 5. Тип на тргување: Спот / Маржа / Фјучерси / ОТЦ.
 6. Вид на нарачка: Ограничување / Пазар / Стоп-лимит.
 7. Купете криптовалута.
 8. Продавајте криптовалути.
 9. Парови за пазар и тргување.
 10. Најновата завршена трансакција на пазарот.
 11. Вашата гранична нарачка / Стоп-лимит нарачка / Историја на нарачки.

Чекор 3: Трансфер на средства на Spot сметка

За да започнете со самото тргување, од суштинско значење е да имате криптовалута на вашата сметка на место. Можете да стекнете криптовалута преку различни методи.

Една опција е да купите криптовалута преку пазарот P2P. Кликнете на „Купи крипто“ во горната лента со мени за да пристапите до интерфејсот за тргување преку шалтер и да префрлите средства од вашата фиат сметка на вашата сметка на место.

Алтернативно, можете да депонирате криптовалута директно на вашата самото сметка.


Чекор 4: Купете Crypto

Стандардниот тип на нарачка е гранична нарачка , која ви овозможува да наведете одредена цена за купување или продавање крипто. Меѓутоа, ако сакате да ја извршите вашата трговија веднаш по тековната пазарна цена, можете да се префрлите на налог на [пазарен] . Ова ви овозможува да тргувате веднаш по пазарната стапка што преовладува.

На пример, ако моменталната пазарна цена на BTC/USDT е 61.000 УСД, но сакате да купите 0,1 БТК по одредена цена, да речеме 60.000 долари, можете да нарачате [Limit] .

Штом пазарната цена ќе го достигне вашиот наведен износ од 60.000 УСД, вашата нарачка ќе биде извршена и ќе најдете 0,1 БТК (без провизија) што се кредитираат на вашата сметка.Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Чекор 5: Продадете крипто

За навремено да го продадете вашиот БТК, размислете да се префрлите на нарачка [пазар] . Внесете ја продажната количина како 0,1 за да ја завршите трансакцијата веднаш.

На пример, ако моменталната пазарна цена на БТК е 63.000 УСД, извршувањето на нарачката [пазарна] ќе резултира со 6.300 американски долари (без провизија) веднаш да се кредитираат на вашата Spot сметка.Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC


Како да тргувате со место на MEXC (апликација)

Еве како да започнете со тргување Spot на апликацијата MEXCs:

1. На вашата апликација MEXC, допрете [Trade] на дното за да отидете на интерфејсот за тргување на самото место.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
2. Тука е интерфејсот на страницата за тргување.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
1. Парови за пазар и тргување.
2. Табела со свеќници на пазарот во реално време, поддржани парови за тргување на криптовалутата, дел „Купи крипто“.
3. Книга за нарачки продава/купи.
4. Купи/продавај криптовалута.
5. Отворени нарачки.

3. Како пример, ќе направиме трговија со „Limit order“ за купување MX.

Внесете го делот за поставување нарачки од интерфејсот за тргување, погледнете ја цената во делот за нарачка за купување/продажба и внесете ја соодветната куповна цена MX и количината или износот на тргувањето.

Кликнете [Купи MX] за да ја завршите нарачката. (Исто за нарачка за продажба) Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Како да купите биткоин за помалку од една минута на MEXC

Купување Bitcoin на веб-страницата MEXC

1. Најавете се на вашиот MEXC , кликнете и изберете [Spot].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

2. Во зоната за тргување, изберете го вашиот трговски пар. MEXC во моментов нуди поддршка за популарни трговски парови како BTC/USDT, BTC/USDC, BTC/TUSD и многу повеќе.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
3. Размислете за купување со парот за тргување BTC/USDT. Имате три типа на нарачки од кои можете да изберете: Ограничување, Пазарен, Стоп-лимит , секој со различни карактеристики.
 • Ограничена цена за купување:

Наведете ја саканата куповна цена и количина, а потоа кликнете [Купи БТК] . Имајте на ум дека минималниот износ на нарачката е 5 USDT. Ако вашата поставена куповна цена значително се разликува од пазарната, нарачката може да не се пополни веднаш и ќе биде видлива во делот „Отворени нарачки“ подолу.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

 • Пазарна цена за купување:
Внесете го саканиот обем на купување или пополнетата сума, а потоа кликнете [Купи БТК]. Системот брзо ќе ја изврши нарачката по тековната пазарна цена, олеснувајќи го вашето купување Bitcoin. Имајте на ум дека минималниот износ на нарачката е 5 USDT.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
 • Нарачка за стоп-лимит:

Со нарачките за стоп-лимит, можете однапред да ги поставите цените на активирањето, износите за купување и количините. Кога пазарната цена ќе ја достигне цената на активирањето, системот автоматски ќе постави лимитна нарачка по одредената цена.

Да го разгледаме парот BTC/USDT. Да претпоставиме дека моменталната пазарна цена на БТК е 27.250 USDT, и врз основа на техничка анализа, очекувате пробив на 28.000 USDT што иницира нагорен тренд. Во овој случај, можете да користите нарачка со ограничување за стопирање со цена за активирање поставена на 28.000 USDT и куповна цена поставена на 28.100 USDT. Откако БТК ќе достигне 28.000 USDT, системот веднаш ќе постави лимит нарачка за купување на 28.100 USDT. Нарачката може да се пополни по 28.100 USDT или пониска цена. Имајте предвид дека 28.100 USDT е гранична цена и брзите флуктуации на пазарот може да влијаат на извршувањето на нарачката.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Купување Bitcoin на апликацијата MEXC

1. Најавете се во апликацијата MEXC и допрете на [Trade].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

2. Изберете го типот на нарачка и парот за тргување. Изберете од трите достапни типа на нарачки: Ограничување , Пазарен и стоп-лимит . Алтернативно, можете да допрете на [BTC/USDT] за да се префрлите на друг трговски пар.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
3. Размислете за поставување пазарна нарачка со трговскиот пар BTC/USDT како пример. Едноставно допрете на [Купи БТК].
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)

Што е Ограничен редослед

Лимитниот налог е инструкција за купување или продавање на средство по одредена гранична цена, која не се извршува веднаш како пазарна нарачка. Наместо тоа, граничниот налог се активира само ако пазарната цена ја достигне одредената гранична цена или ја надмине поволно. Ова им овозможува на трговците да се стремат кон специфични куповни или продажни цени различни од преовладувачката пазарна стапка.

На пример:

 • Ако поставите гранична нарачка за купување за 1 БТК на 60.000 УСД додека моменталната пазарна цена е 50.000 УСД, вашата нарачка веднаш ќе биде пополнета со преовладувачката пазарна стапка од 50.000 долари. Тоа е затоа што претставува поповолна цена од вашата одредена граница од 60.000 долари.

 • Слично на тоа, ако поставите нарачка за лимит за продажба за 1 БТК на 40.000 УСД кога моменталната пазарна цена е 50.000 УСД, вашата нарачка веднаш ќе се изврши со 50.000 УСД, бидејќи тоа е поповолна цена во споредба со одредената граница од 40.000 долари.

Накратко, граничните налози обезбедуваат стратешки начин за трговците да ја контролираат цената по која купуваат или продаваат средство, обезбедувајќи извршување на одредената граница или подобра цена на пазарот.

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Што е пазарен ред

Пазарен налог е вид на налог за тргување што се извршува веднаш по тековната пазарна цена. Кога ставате пазарна нарачка, таа се исполнува што е можно побрзо. Овој тип на нарачка може да се користи и за купување и за продажба на финансиски средства.

Кога ставате пазарна нарачка, имате можност да го одредите или количеството на средството што сакате да го купите или продадете, означено како [Износ], или вкупниот износ на средства што сакате да ги потрошите или примите од трансакцијата, означен како [ Вкупно] .

На пример, ако имате намера да купите одредена количина MX, можете директно да ја внесете сумата. Спротивно на тоа, ако имате за цел да стекнете одредена сума на MX со одредена сума на средства, како 10.000 USDT, можете да ја користите опцијата [Вкупно] за да поставите нарачка за купување. Оваа флексибилност им овозможува на трговците да извршуваат трансакции врз основа или на однапред одредена количина или на посакувана парична вредност.

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Што е функцијата Stop-Limit и како да се користи

Налогот за стоп-лимит е специфичен тип на налог за ограничување што се користи за тргување со финансиски средства. Тоа вклучува поставување и стоп цена и гранична цена. Откако ќе се достигне стоп-цената, нарачката се активира и се става лимит нарачка на пазарот. Последователно, кога пазарот ќе ја достигне одредената гранична цена, нарачката се извршува.

Еве како функционира:

 • Стоп цена: Ова е цената по која се активира нарачката за стоп-лимит. Кога цената на средството ќе ја достигне оваа стоп цена, нарачката станува активна, а нарачката за ограничување се додава во книгата на нарачки.
 • Ограничена цена: Граничната цена е одредената цена или потенцијално подобрата по која е наменета да се изврши наредбата за стоп-лимит.

Препорачливо е да ја поставите цената за стоп малку повисока од граничната цена за нарачки за продажба. Оваа разлика во цената обезбедува безбедносна маржа помеѓу активирањето на нарачката и нејзиното исполнување. Спротивно на тоа, за нарачки за купување, поставувањето на стоп цена малку пониска од граничната цена помага да се минимизира ризикот од нарачката да не се изврши.

Важно е да се напомене дека штом пазарната цена ќе ја достигне граничната цена, нарачката се извршува како гранична наредба. Од клучно значење е соодветно поставување на стоп и гранични цени; ако лимитот за стоп-загуба е превисок или лимитот за преземање-профит е пренизок, нарачката може да не се пополни бидејќи пазарната цена може да не го достигне назначениот лимит.

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Моменталната цена е 2.400 (А). Можете да ја поставите цената за застанување над моменталната цена, како што е 3.000 (B) или под моменталната цена, како што е 1.500 (C). Штом цената ќе се искачи до 3.000 (Б) или ќе падне на 1.500 (Ц), ќе се активира нарачката за стоп-лимит, а нарачката за ограничување автоматски ќе се стави во книгата на нарачки.


Забелешка

Граничната цена може да се постави над или под стоп цената и за нарачките за купување и за продажба. На пример, стоп-цената Б може да се постави заедно со долната гранична цена B1 или повисока гранична цена B2.

Нарачката за ограничување е неважечка пред да се активира цената за застанување, вклучително и кога граничната цена е достигната пред цената за застанување.

Кога ќе се достигне стоп-цената, тоа само покажува дека е активирана лимитната нарачка и ќе се достави до книгата за нарачки, наместо да се пополни лимитната нарачка веднаш. Лимитниот налог ќе се изврши според сопствените правила.

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Што е нарачка „Еден-укина-друго“ (OCO).

Ограничен редослед и нарачка TP/SL се комбинираат во единствена нарачка OCO за поставување, позната како нарачка OCO (Еден-откажува-друго). Другата нарачка автоматски се откажува ако нарачката за ограничување е извршена или делумно извршена, или ако нарачката TP/SL е активирана. Кога една нарачка е рачно откажана, другата нарачка исто така се откажува во исто време.

Нарачките OCO можат да помогнат да се добијат подобри цени за извршување кога е обезбедено купување/продажба. Овој пристап на тргување може да го користат инвеститорите кои сакаат да постават лимит налог и нарачка TP/SL во исто време за време на самото тргување.

Нарачките OCO во моментов се поддржани само за неколку токени, особено за Bitcoin. Ќе го користиме Биткоин како илустрација:

да речеме дека сакате да купите Биткоин кога неговата цена ќе падне на 41.000 долари од сегашните 43.400 долари. Но, ако цената на Биткоинот продолжи да расте и мислите дека ќе продолжи да расте дури и откако ќе премине 45.000 долари, повеќе би сакале да можете да купите кога ќе достигне 45.500 долари.

Во делот „Spot“ на веб-страницата за тргување БТК, кликнете [ᐯ] веднаш до „Stop-limit“, потоа изберете [OCO]. Ставете 41.000 во полето „Limit“, 45.000 во полето „Trigger Price“ и 45.500 во полето „Цена“ во левиот дел. Потоа, за да ја поставите нарачката, внесете ја куповната цена во делот „Износ“ и изберете [Купи БТК] .

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Како да ја видите мојата активност за тргување на место

Можете да ги видите вашите активности за тргување на самото место од панелот Нарачки и позиции на дното на интерфејсот за тргување. Едноставно префрлете се помеѓу картичките за да го проверите статусот на вашата отворена нарачка и претходно извршените нарачки.

1. Отворени нарачки

Под табулаторот [Open Orders] , можете да ги видите деталите за вашите отворени нарачки, вклучувајќи:

 • Трговски пар.

 • Датум на нарачка.

 • Вид на нарачка.

 • Страна.

 • Цена за нарачка.

 • Количина на нарачка.

 • Износот на нарачката.

 • Пополнети %.

 • Услови за активирање.

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC
За да се прикажат само тековните отворени нарачки, штиклирајте го полето [Сокриј други парови] .
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

2. Историја на нарачки

Историјата на нарачки прикажува запис од вашите пополнети и непополнети нарачки во одреден период. Можете да ги видите деталите за нарачката, вклучувајќи:

 • Трговски пар.

 • Датум на нарачка.

 • Вид на нарачка.

 • Страна.

 • Просечна пополнета цена.

 • Цена за нарачка.

 • Извршен.

 • Количина на нарачка.

 • Износ на нарачката.

 • Вкупна количина.

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

3. Трговска историја

Историјата на трговија покажува запис од вашите пополнети нарачки во одреден период. Можете исто така да ги проверите надоместоците за трансакцијата и вашата улога (креатор на пазарот или преземач).

За да ја видите историјата на трговијата, користете ги филтрите за да ги приспособите датумите.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во MEXC

Thank you for rating.